Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Jadłospis

MENU  MAJ 2024

Tydzień 2

Dni tygodnia

 

 

Obiad: II danie

 

Poniedziałek

06.05.2024

 

 

 

 

 

 

Makaron a la carbonara 1)7).

 

Wtorek

07.05.2024

 

 

 

 

 

Pierogi  1) z mięsem i duszoną cebulką.

 

Środa

08.05.2024

 

 

 

 

 

 

Ryż z jabłkiem i cynamonem.

 

Czwartek

09.05.2024

 

 

Kurczak pieczony, puree ziemniaczane 7), surówka coleslow 7).

 

 

Piątek

10.05.2024

 

 

Filet z morszczuka 1)3)4), ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tydzień 3

Dni tygodnia

 

 

Obiad: II danie

 

Poniedziałek

13.05.2024

 

 

 

 

 

Kluski leniwe z masłem i bułką tartą 1)3)7), surówka z marchewki i ananasa.

 

 

Wtorek

14.05.2024

 

 

 

 

 

Pierś z kurczaka w panierce 1)3), ziemniaki z wody, mizeria 7).

 

Środa

15.05.2024

 

 

 

 

 

 

Spaghetti 1) bolognese.

 

 

Czwartek

16.05.2024

 

 

 

 

 

 

Pieczeń rzymska 1)3), puree ziemniaczane 7), surówka z marchewki i jabłka w śmietanie 7).

 

Piątek

17.05.2024

 

 

Naleśniki  wytrawne z łososiem i twarogiem 1)4)7).

 

 

 

 

 

 

 

 

Tydzień 4

Dni tygodnia

 

 

Obiad: II danie

 

Poniedziałek

20.05.2024

 

 

 

 

 

 

 

Pierogi 1) z owocami i śmietaną 7).

 

 

 

 

Wtorek

21.05.2024

 

 

 

 

 

Kurczak  w sosie słodko- kwaśnym z  warzywami i makaronem 1).

 

Środa

22.05.2024

 

 

 

 

 

 

Gołąbki na krótko 1), puree ziemniaczane 7), surówka z białej kapusty, rzodkwi, koperku w śmietanie 7).

 

Czwartek

23.05.2024

 

 

Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym 1), kopytka 1)3), buraczki tarte z jabłkiem i cebulką.

 

Piątek

24.05.2024

 

 

Placki ziemniaczane ze śmietaną 1)3)7).

 

 

 

 

 

 

 

Tydzień 5

Dni tygodnia

 

 

Obiad: II danie

 

Poniedziałek

27.05.2024

 

 

 

 

 

 

 

Makaron 1) ze szpinakiem w sosie śmietanowym 7).

 

Wtorek

28.05.2024

 

 

 

 

 

 

 

Kurczak z warzywami i ryżem w sosie kokosowo- śmietanowym 7).

 

 

Środa 29.05.2024

 

 

 

 

Naleśniki 1) z twarogiem, brzoskwinią i śmietaną 1)3)7).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II DANIA:

Makaron a la carbonara: makaron Lubella  ( mąka z pszenicy durum), szynka wieprzowa, śmietanka 30 %, natka pietruszki, pieprz, sól

Pierogi z mięsem i duszoną cebulką: mąka pszenna, mięso mielone wieprzowe, sól, pieprz, cebula, olej rzepakowy

Ryż jabłkiem i cynamonem: ryż paraboliczny, jabłka, cynamon, sól

Kurczak pieczony: pałki kurczaka, sól, pieprz, zioła prowansalskie,  olej rzepakowy

Kluski leniwe z masłem i bułką tartą: twaróg półtłusty, jajka, mąka pszenna, masło, sól, cukier, śmietana 12 %, bułka tarta

Pierś z kurczaka w panierce: filet z piersi kurczaka, sól, pieprz, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy

Spaghetti bolognese: makaron Lubella  ( mąka z pszenicy durum), mięso mielone wieprzowe, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek, olej rzepakowy

Pieczeń rzymska: mięso mielone wieprzowe, marchew, cebula, sól, pieprz, koperek, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy

Pierogi z owocami i śmietaną: mąka pszenna, truskawki, sól, śmietana 12 %

Kurczak w sosie słodko- kwaśnym: filet z piersi kurczaka, marchew, ananas, papryka, mąka ziemniaczana, czosnek, ocet, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz

Gołąbki na krótko: mięso mielone wieprzowe, cebula, kapusta biała, bułka tarta, sól, pieprz, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy

Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym: schab wieprzowy, sól, pieprz, mąka pszenna, olej rzepakowy

Placki ziemniaczane ze śmietaną: ziemniaki tarte, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz, śmietana 12 %

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym:  makaron Lubella  ( mąka z pszenicy durum), szpinak, sól, pieprz, olej rzepakowy, czosnek, śmietanka 30 %

Kurczak z warzywami w sosie kokosowo- śmietanowym: filet z piersi kurczaka, marchew, papryka, pietruszka, seler, mleczko kokosowe, śmietanka 30 %, ryż paraboliczny

Naleśniki z twarogiem, brzoskwinią i śmietaną : mąka pszenna, mleko 2 %, jajka, twaróg półtłusty, brzoskwinie, śmietana 12 %

Filet z morszczuka: filet z morszczuka  sól, pieprz, bułka tartajajka, olej rzepakowy

Naleśniki wytrawne z łososiem, białym serem i śmietaną: mąka pszenna, mleko 1,5%, jajka, twaróg półtłusty, śmietana 12 %, filet z łososia,  sól, pieprz, natka pietruszki, koperek, olej rzepakowy

Placki ziemniaczane ze śmietaną: ziemniaki tarte, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, śmietana 12 %

 

Makarony: Lubella catering- 100% pszenicy durum

                    Lubella - pełne ziarno- mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista

                    Ziarna Natury- mąka pełnoziarnista z pszenicy durum

Ryż: paraboliczny

         Brązowy

 

Gramówka składników drugich dań:

Ziemniaki 150 g

Ryż 60 g

Makaron 50 g

Mięso 80 g

Surówka 80 g

Naleśniki 150 g

Pierogi 150 g

Ryba 80 g

SURÓWKI:

Coleslow: kapusta biała, marchew, koperek, sól, cukier, sok z cytryny, olej rzepakowy, śmietana 12 %

Z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy, natka pietruszki

Z marchewki i ananasa: marchewka, ananas, sok z cytryny

Mizeria: ogórek świeży, koperek, śmietana 12 %, sól

Z marchewki i  jabłka w śmietanie: marchew, jabłka, sok z cytryny, cukier, śmietana 12 %

Z białej rzodkwi, białej kapusty i koperku w śmietanie:  biała rzodkiew, biała kapusta, koperek, sól, śmietana 12 %

Buraczki tarte z jabłkiem i cebulką: buraki, jabłka, cebula, sól, pieprz, cukier, olej rzepakowy

 

Informujemy, że potrawy ( z wyjątkiem naleśników i kotletów mielonych) przygotowujemy w piecu konwekcyjno- parowym.

Dodatek soli i cukru w potrawach przygotowywanych jest minimalny.

 

Szanowni Państwo,

Informujemy, że potrawy przez nas przygotowywane jak i produkty gotowe, z których  korzystamy zawierają lub mogą zawierać poniższe alergeny:

1). Zboża zawierające gluten ( tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.

2). Skorupiaki I produkty pochodne.

3). Jaja i produkty pochodne.

4). Ryby i produkty pochodne.

5). Orzeszki ziemne ( arachidowe) I produkty pochodne.

6). Soja i produkty pochodne.

7).  Mleko i produkty pochodne.

8). Orzechy.

9). Seler i produkty pochodne.

10). Gorczyca i produkty pochodne.

11). Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12). Dwutlenek siarki oraz siarczyny.

13). Łubin i produkty pochodne.

14). Mięczaki i produkty pochodne.

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa ) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Do przygotowania posiłków  używane są przyprawy:

Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Data dodania: 2021-01-01 09:00:00
Data edycji: 2024-05-03 07:57:50
Ilość wyświetleń: 6100

Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.

Konfucjusz
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Logo Facebook
Facebook