80-180 Gdańsk
ul. Srebrna 11
MENU MAJ 2024
Tydzień 2 |
||||
Dni tygodnia |
|
|
Obiad: II danie |
|
Poniedziałek 06.05.2024
|
|
|
Makaron a la carbonara 1)7). |
|
Wtorek 07.05.2024
|
|
|
Pierogi 1) z mięsem i duszoną cebulką. |
|
Środa 08.05.2024
|
|
|
Ryż z jabłkiem i cynamonem. |
|
Czwartek 09.05.2024 |
|
|
Kurczak pieczony, puree ziemniaczane 7), surówka coleslow 7).
|
|
Piątek 10.05.2024 |
|
|
Filet z morszczuka 1)3)4), ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej. |
|
Tydzień 3 |
||||
Dni tygodnia |
|
|
Obiad: II danie |
|
Poniedziałek 13.05.2024
|
|
|
Kluski leniwe z masłem i bułką tartą 1)3)7), surówka z marchewki i ananasa.
|
|
Wtorek 14.05.2024
|
|
|
Pierś z kurczaka w panierce 1)3), ziemniaki z wody, mizeria 7). |
|
Środa 15.05.2024
|
|
|
Spaghetti 1) bolognese.
|
|
Czwartek 16.05.2024
|
|
|
Pieczeń rzymska 1)3), puree ziemniaczane 7), surówka z marchewki i jabłka w śmietanie 7). |
|
Piątek 17.05.2024 |
|
|
Naleśniki wytrawne z łososiem i twarogiem 1)4)7). |
|
Tydzień 4 |
||||
Dni tygodnia |
|
|
Obiad: II danie |
|
Poniedziałek 20.05.2024
|
|
|
Pierogi 1) z owocami i śmietaną 7).
|
|
Wtorek 21.05.2024
|
|
|
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym z warzywami i makaronem 1). |
|
Środa 22.05.2024
|
|
|
Gołąbki na krótko 1), puree ziemniaczane 7), surówka z białej kapusty, rzodkwi, koperku w śmietanie 7). |
|
Czwartek 23.05.2024 |
|
|
Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym 1), kopytka 1)3), buraczki tarte z jabłkiem i cebulką. |
|
Piątek 24.05.2024 |
|
|
Placki ziemniaczane ze śmietaną 1)3)7). |
|
Tydzień 5 |
||||
Dni tygodnia |
|
|
Obiad: II danie |
|
Poniedziałek 27.05.2024
|
|
|
Makaron 1) ze szpinakiem w sosie śmietanowym 7). |
|
Wtorek 28.05.2024
|
|
|
Kurczak z warzywami i ryżem w sosie kokosowo- śmietanowym 7).
|
|
Środa 29.05.2024
|
|
|
Naleśniki 1) z twarogiem, brzoskwinią i śmietaną 1)3)7). |
|
II DANIA:
Makaron a la carbonara: makaron Lubella ( mąka z pszenicy durum), szynka wieprzowa, śmietanka 30 %, natka pietruszki, pieprz, sól
Pierogi z mięsem i duszoną cebulką: mąka pszenna, mięso mielone wieprzowe, sól, pieprz, cebula, olej rzepakowy
Ryż jabłkiem i cynamonem: ryż paraboliczny, jabłka, cynamon, sól
Kurczak pieczony: pałki kurczaka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej rzepakowy
Kluski leniwe z masłem i bułką tartą: twaróg półtłusty, jajka, mąka pszenna, masło, sól, cukier, śmietana 12 %, bułka tarta
Pierś z kurczaka w panierce: filet z piersi kurczaka, sól, pieprz, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy
Spaghetti bolognese: makaron Lubella ( mąka z pszenicy durum), mięso mielone wieprzowe, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek, olej rzepakowy
Pieczeń rzymska: mięso mielone wieprzowe, marchew, cebula, sól, pieprz, koperek, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy
Pierogi z owocami i śmietaną: mąka pszenna, truskawki, sól, śmietana 12 %
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym: filet z piersi kurczaka, marchew, ananas, papryka, mąka ziemniaczana, czosnek, ocet, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz
Gołąbki na krótko: mięso mielone wieprzowe, cebula, kapusta biała, bułka tarta, sól, pieprz, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy
Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym: schab wieprzowy, sól, pieprz, mąka pszenna, olej rzepakowy
Placki ziemniaczane ze śmietaną: ziemniaki tarte, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz, śmietana 12 %
Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym: makaron Lubella ( mąka z pszenicy durum), szpinak, sól, pieprz, olej rzepakowy, czosnek, śmietanka 30 %
Kurczak z warzywami w sosie kokosowo- śmietanowym: filet z piersi kurczaka, marchew, papryka, pietruszka, seler, mleczko kokosowe, śmietanka 30 %, ryż paraboliczny
Naleśniki z twarogiem, brzoskwinią i śmietaną : mąka pszenna, mleko 2 %, jajka, twaróg półtłusty, brzoskwinie, śmietana 12 %
Filet z morszczuka: filet z morszczuka sól, pieprz, bułka tarta, jajka, olej rzepakowy
Naleśniki wytrawne z łososiem, białym serem i śmietaną: mąka pszenna, mleko 1,5%, jajka, twaróg półtłusty, śmietana 12 %, filet z łososia, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek, olej rzepakowy
Placki ziemniaczane ze śmietaną: ziemniaki tarte, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, śmietana 12 %
Makarony: Lubella catering- 100% pszenicy durum
Lubella - pełne ziarno- mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista
Ziarna Natury- mąka pełnoziarnista z pszenicy durum
Ryż: paraboliczny
Brązowy
Gramówka składników drugich dań:
Ziemniaki 150 g
Ryż 60 g
Makaron 50 g
Mięso 80 g
Surówka 80 g
Naleśniki 150 g
Pierogi 150 g
Ryba 80 g
SURÓWKI:
Coleslow: kapusta biała, marchew, koperek, sól, cukier, sok z cytryny, olej rzepakowy, śmietana 12 %
Z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy, natka pietruszki
Z marchewki i ananasa: marchewka, ananas, sok z cytryny
Mizeria: ogórek świeży, koperek, śmietana 12 %, sól
Z marchewki i jabłka w śmietanie: marchew, jabłka, sok z cytryny, cukier, śmietana 12 %
Z białej rzodkwi, białej kapusty i koperku w śmietanie: biała rzodkiew, biała kapusta, koperek, sól, śmietana 12 %
Buraczki tarte z jabłkiem i cebulką: buraki, jabłka, cebula, sól, pieprz, cukier, olej rzepakowy
Informujemy, że potrawy ( z wyjątkiem naleśników i kotletów mielonych) przygotowujemy w piecu konwekcyjno- parowym.
Dodatek soli i cukru w potrawach przygotowywanych jest minimalny.
Szanowni Państwo,
Informujemy, że potrawy przez nas przygotowywane jak i produkty gotowe, z których korzystamy zawierają lub mogą zawierać poniższe alergeny:
1). Zboża zawierające gluten ( tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2). Skorupiaki I produkty pochodne.
3). Jaja i produkty pochodne.
4). Ryby i produkty pochodne.
5). Orzeszki ziemne ( arachidowe) I produkty pochodne.
6). Soja i produkty pochodne.
7). Mleko i produkty pochodne.
8). Orzechy.
9). Seler i produkty pochodne.
10). Gorczyca i produkty pochodne.
11). Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12). Dwutlenek siarki oraz siarczyny.
13). Łubin i produkty pochodne.
14). Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa ) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
80-180 Gdańsk
ul. Srebrna 11